Gevaren voor egels in de stad

Gevaren voor egels in de stad

In de grote stad zal de egel niet zo vlug een das of een vos (zijn natuurlijke vijanden) tegen het lijf lopen. Wel kan hij andere grote gevaren zoals mensen, auto’s en honden tegen komen.

Verkeer

Het gevaar van auto’s voor de egels is wel bekend. Veel mensen hebben alleen doodgereden egels gezien. Gelukkig voor egels is in de Gemeente Den Haag overal in de woonwijken de snelheidslimiet teruggebracht naar 30 km.

Honden

Honden denken vaak dat een egel een leuk speeltje is om te apporteren. Een egel komt echter altijd beschadigd uit dit “spelletje”. Onder het pantser van stekels heeft de egel een heel kwetsbaar zacht velletje en zelfs al lijkt het alsof de hond de egel niet verwond heeft, op de minieme aanprikplaatsen van de hondentanden zal de huid van de egel geïnfecteerd raken. Deze plekken worden lelijke infecties met vaak de dood tot gevolg.

Daarom moet elke egel, die mogelijk door een hond is gebeten, naar de egelopvang worden gebracht, zodat met een antibiotica kuur dit voorkomen kan worden.

Hondenbezitters: wilt u uw hond leren NOOIT een egel op te pakken. Als het toch een keer is gebeurd, breng de egel dan zo snel mogelijk naar de Egelopvang, waar de wonden geobserveerd en verzorgd kunnen worden.
Tuinen en Parken

In tuinen en parken kunnen egels de volgende gevaren tegenkomen, zoals:

  • Laaghangende (fruit) netten of netten op een tennisbaan, waar ze met hun kop in vastraken. Hang netten minstens 15 cm. boven de grond, dan kan een egel er onderdoor;
  • Vijvers, zwembaden of sloten met steile oevers. Ook al kunnen egels goed zwemmen, tegen een rechte oever kunnen ze niet op. Hang een stuk kippengaas over de rand plaats een egeltrapje of een plank schuin tegen de kant;
  • Slakkengif, ofwel vergiftigde slakken. Er zijn merken slakkengif, o.a. ecostyle, die niet schadelijk zijn voor egels, vogels en andere grotere dieren. Gebruik deze soorten gif als u niet zonder kunt. Zet ander gif zo hoog dat egels er niet bij kunnen. Het zijn goede klimmers!
  • Blikjes of bekertjes met een randje, waar ze wel met hun kop inkomen, maar niet meer uit;
  • Vuilniszakken met etensresten. Ook egels kunnen deze kapot maken en er zelfs in kruipen. In het ergste geval verdwijnen ze dan met zak en al in de vuilniswagen;
  • In Compost- of takkenhopen kruipen egels vaak in om te slapen of te overwinteren. Bij het omscheppen ervan kunnen ze dan makkelijk gewond raken;
  • Open (kelder)gaten: sluit deze zo af, dat een egel er niet in kan vallen en voorkom dat hij er niet uit kan komen;
  • Melk vinden egels erg lekker, maar het is niet goed voor ze. Dit veroorzaakt ernstige darmklachten. Geef ze liever water, kattenvoer of brood met pindakaas.