Zo ziet het egeljaar eruit

Zo ziet het egeljaar eruit

Herfst – Winter

In de herfst gaan egels extra veel eten en bouwen ze een vetreserve op, zodat ze gezond en dik aan hun winterslaap kunnen beginnen.

Ze doen dat in een holletje, dat ze bekleden met een dikke laag bladeren. Ze zoeken er een beschutte plek voor onder struiken of in blader- of afvalhopen. De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje, maar de jongen wachten daar meestal mee tot eind december.

Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de egels sterk (van 35,5 C naar 5,0 C) en ook de hartslag en de ademhaling lopen flink terug (hartslag: van 180 naar 9 slagen per minuut, ademhaling: van 45 naar 3 keer per minuut). Egels leven ‘s winters van hun vetreserves. Tijdens de winterslaap verliezen ze bijna 25% van hun lichaamsgewicht.

Voorjaar – Zomer

Als de egels uit hun winterslaap ontwaken (meestal tussen eind maart en eind april), zijn ze dus sterk vermagerd en gaan ze direct op zoek naar lekkere hapjes om hun lichaamsgewicht zo snel mogelijk weer op peil te krijgen.

Als ze te veel verzwakt zijn, kunnen ze beter eerst in de Egelopvang met extra verzorging op krachten komen.

In mei en juni gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje. Na de paring, die nogal eens met veel kabaal gepaard gaat, verlaat het mannetje het vrouwtje weer.

Na de bevruchting duurt het zo’n 30 tot 40 dagen voordat de jonge egeltjes ter wereld komen (3-10 per nest). De kleintjes worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren, dat zich vaak onder een heg of een struik bevindt. Ze wegen tussen de 10 en 25 gram.

Egeltjes worden blind en doof geboren. Vlak na hun geboorte zijn ze ook nog kaal. Na een paar uur komen er witte stekels door en na twee dagen zijn de eerste bruine stekels te zien. Als ze ongeveer twee weken oud zijn gaan de oogjes en de oortjes open. De jongen gaan, als ze ongeveer drie weken oud zijn, met moeder mee naar buiten op zoek naar voedsel en leren dan wat ze wel en wat ze niet moeten eten. Als ze 6 weken oud zijn verlaat de moeder het nest.

In een natte, koude herfst komt het voor dat de moeder het nest voortijdig verlaat om aan haar winterslaap te beginnen. In dat geval zijn sommige jongen nog niet zelfredzaam en dan is de egelopvang de goede plek voor hen.