Egels in winterslaap

Egels in winterslaap

Egelnest

Half februari is de laatste egel die in de egel opvang werd verzorgd, naar een zorgtuin gegaan. Gelukkig hebben we tot nu toe een milde winter, zodat de temperaturen toestaan dat we de egels met een gerust hart nog kunnen uitzetten in de grote groengebieden. Tijd om u mee te nemen in de winterslaap periode die de egels doormaken.

Er zijn verschillende meningen over wat voor de egel het natuurlijk signaal geeft de voorbereidingen voor een paar maanden diepe slaap te starten. De een zegt dat de temperatuur daling hier iets mee te maken heeft, de ander zegt dat het een biologisch iets is. Helemaal helder krijgen we het niet, maar elke waarheid zal een stukje van de puzzel zijn.

Wij hebben uit onze ervaringen het idee dat de buitentemperatuur zeker een grote rol speelt, maar dat ook nu de egel in winterslaap is, ondanks dat de temperaturen meer Lenteachtig dan winter zijn, is een feit.

Omdat de egel tijdens de winterslaap, die soms we 4 maanden duurt, veel afvalt is het gewicht bij de start van de winterslaap erg belangrijk. Dat roept bij ons direct de vraag op, wat maakt ze wakker? Ook dit zal diverse oorzaken hebben.

Egels hebben 2 vetlagen, een witte en een bruine vetlaag. De witte vetlaag wordt gebruikt om de winterslaap door te komen. Af en toe worden egels wakker tijdens de slaap, dat kost energie en daarvoor is de witte vetlaag. De bruine vetlaag heeft de egel nodig om echt wakker te worden en de eerste spurt op zoek naar eten te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *