Augustus – de maand van zwangere vrouwtjesegels en jongen

Augustus – de maand van zwangere vrouwtjesegels en jongen

Augustus is de maand waarin veel vrouwtjes egels zwanger zijn en jongen krijgen.

Dit is ook de maand waarin we vaak meldingen krijgen van egels die overdag rondlopen en wat sloom zijn. Normaal gesproken is dat geen natuurlijk gedrag is van de egel en mankeert er mogelijk iets. Uitzondering hierop zijn zwangere vrouwtjes egels.
Een slome egel, die je overdag ziet rondlopen, kan een zwanger vrouwtje zijn. Indien er verder niets bijzonders is op te merken aan de egel, weinig teken/vlooien en geen wonden, dan kunt u de egel rustig laten lopen.

Wat te doen als u een volwassen egel vindt
Als u in augustus t/m half september overdag een egel ziet lopen, die
– wat sloom is
en geen wonden heeft
en niet veel teken of vlooien heeft
en er mooi rond uitziet (niet mager)
dan kan het een vrouwtje zijn dat zwanger is of een nestje jongen heeft. Het advies is dan om de egel niet gelijk op te pakken.
Een egel die overdag rondloopt, kan een vrouwtjes egel zijn, die op zoek is naar eten en in de buurt een nestje heeft.
Het is in deze gevallen het beste om de egel niet weg te halen uit haar omgeving. Voor het werpen van jongen is de natuur de beste plek voor ze. Als de egel al een nestje met jongen heeft, dan is het nog belangrijker om de moeder niet weg te halen bij haar jongen. Als de egel op een onveilige plek (bijvoorbeeld op straat) loopt, dan kunt u de egel wel op een veilig plekje in de buurt zetten.

Wat te doen als u nestje egeljongen, zonder moeder vindt
Het kan zijn dat de moeder egel op pad is om voedsel te zoeken. Het is belangrijk om de kleine egeltjes niet direct te verplaatsen, want misschien komt de moeder nog terug naar het nest. Het beste kunt u het nestje (van een afstandje) in de gaten houden.
Als de moeder langer dan 12 uur niet bij haar jongen is gezien, dan kunt het beste de dierenambulance bellen. Egel jongen kunnen wel eventjes zonder moeder, maar niet te lang.
Ze hebben haar nodig voor voedsel (moedermelk) en warmte. Egeljongen zonder moeder redden het niet alleen. Het is het allerbeste als hun egelmoeder voor hen kan zorgen, maar zonder moeder hebben ze beste kans op overleven in de opvang.

Indien u een egel of een egelnestje tegenkomt, volg dan bovenstaande adviezen. Bij twijfel kunt u de egelopvang of de dierenambulance bellen voor advies.

Stichting Egelopvang Den Haag – T: 070-325 40 45
DierenambulanceT: 070-328 28 28

Reacties zijn gesloten.