Gebruik geen schadelijk gif in uw tuin!

Gebruik geen schadelijk gif in uw tuin!

In de nieuwsbrief van de Bijenstichting wordt gewaarschuwd tegen het gebruik van zeer giftige insecticiden in de tuin:

Veel bijen, hommels,vlinders, insecten en andere beestjes zijn niet alleen onschadelijk, maar ook noodzakelijk voor bestuiving van groen en de bloemen. Ook vormen ze een essentieel deel van het voedsel van o.a. egels en vogels. Ze vervullen een cruciale rol in het hele ecosysteem. Vooral de bijen zorgen er voor dat we ook volgend jaar weer van veel planten en bloemen kunnen genieten.
Helaas zijn er “gewasbeschermingsmiddelen”, die zeer schadelijk zijn. Het is verbazingwekkend om te beseffen, dat die giftige middelen gewoon te koop zijn in tuincentra. Behalve voor het “ongedierte”, waar ze voor bedoeld zijn, zijn ze giftig voor andere insecten, bijen, vlinders en vermoedelijk voor veel meer dieren. Een beruchte groep van deze insecticiden zijn de Neonicotinoiden. Dit zijn ongekend krachtige zenuwgifstoffen, die sinds een paar jaar in de landbouw worden gebruikt om insecten te bestrijden, die de gewassen aanvreten. Ze zijn echter giftig voor alle insecten, bijen, vlinders enz.
Er zijn verschillende toepassingsvormen van deze neonicotinoiden. Bij het bestuderen van de verpakking kunt u aan de volgende termen zien, dat deze tot de groep van Neonicotinoiden behoren:
Imidacloprid, Clothianidine en Thiamethoxam
Mn. Imidacloprid is 7000x giftiger dan DDT. Een dosis van 4 nanogram is acuut dodelijk voor de honingbij.
In de uitzending van Zembla van 12 maart 2011 is hier uitgebreid op in gegaan. (te beluisteren via “uitzending gemist”). Het is verbijsterend dat deze bestanddelen tegenwoordig gebruikt worden in middelen voor de tuin: mn. tegen luizen, mieren en emelten en engerlingen. Ze zitten oa.in de producten van Bayer, die ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen levert en in die van Pokon. Bij aankoop is het dan ook raadzaam om goed te kijken naar deze middelen.
Zijn er dan ook alternatieven?
De volgende activiteiten helpen daarbij om je tuin gezond te houden.
– de juiste plant op de juiste plaats
– gebruik een goed teeltplan in een groentetuin met een ruime vruchtwisseling
– geef alleen voeding via de composthoop, hierdoor voorkom je extreme groei, want dat stadium is vatbaar
– zorg voor afwisseling in structuur in je tuin (hoog en laag)
– zorg voor nestgelegenheid voor vogels
– maak je tuin egelvriendelijk
Wees bewust van de kleine schaal van je tuin:
En als een plant ziek is haal hem er uit. Of als je een tak vol met luizen ziet, haal deze dieren met je hand eraf.

Uiteraard kunt u ook op andere wijze uw gewassen beschermen. U zou kunnen kijken naar biologische preparaten die vrij verkrijgbaar zijn of naar middelen zonder de neonicotinoiden.
Enkele adressen van merken/webshops van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen:
– Startpagina biologische gewasbescherming: http://biologische-gewasbescherming.startpagina.nl/
– Ecostyle: te vinden in veel tuincentra http://www.ecostyle.nl/index.asp
– Tuinkenner: webshop http://www.tuinkenner.nl/webwinkel/index.php
Ook zijn er talloze middeltjes,die u zelf kunt samenstellen: bijvoorbeeld brandnetelsap tegen luizen. Mieren kunnen oa. bestreden worden door bepaalde beplanting als afrikaantjes, bieslook en lavendel.

Voor meer informatie over de zeer giftige stoffen en een lijst van chemische boosdoeners http://honingbijen.wordpress.com/2009/05/10/insecticiden-om-welke-stoffen-gaat-het-nu-eigenlijk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *