Gaardje gaat de wijde wereld in!

Gaardje gaat de wijde wereld in!

Egel Gaardje (afkomstig uit de Gaardes) is een lange tijd bij ons op bezoek geweest: al sinds de herfst van 2017 was hij in ons asiel! November 2017 kwam hij binnen, te licht van gewicht, samen met nog twee andere egeltjes uit waarschijnlijk hetzelfde nest, die ook schimmel hadden, maar in een lichtere vorm.

Hij had ook ondergewicht en zat in de isoleer, omdat hij verdacht werd van schimmel. Ook zou er sprake zijn van een gerimpelde olifantenhuid. Later verloor hij een enkel stekeltje, kan veel oorzaken hebben: Stress, tekort aan vitamines, verstekelen. Ook bleek dat Gaardje een ergere vorm van schimmel en een behoorlijk rode huid had. We hebben geprobeerd hem niet teveel te laten stressen.

Egel Gaardje

Gaardje was bijzonder boos en gestressed wanneer het hok werd opengemaakt. Toen is hij in een van de buitenkooien geplaatst. Hij at geen blikvoer, alleen brokjes. In december ging Gaardje in winterslaap. Later is hij vanuit de BK overgeplaatst naar de isoleer; hij had een erg schilferige huid, met op de kop wat korsterige schilfers. Een schimmeltest is afgenomen en er bleek dat Gaardje positief reageerde op schimmel. Hij kreeg Imaverolbaden en pijnstilling. Ook werd de huid gedept met het havermoutpapje. Hij kreeg geen “puntmuts” met snippers, maar een ronde rol. Zo had hij het minste last van het krantenpapier op zijn gevoelige huid. Gaardje had soms bijtneigingen, maar gelukkig alleen in een handdoek.

Daarna ging het wat beter met Gaardje, maar de huid voelde nog veel te heet aan. Het goede nieuws: op een paar plekken waren nieuwe stekels te voelen! Hij ging naar de buitenren om te ontstressen. Dat gaat goed: hij bokt en snuift veel minder. Na de Pinksterdagen werd Gaardje overgebracht naar de tuin van een van onze vrijwilligers.

En nu is het eindelijk zover: Vol bestekeld, nog altijd een halve meter omhoog springend, maar klaar om de wijde wereld in te trekken! Wat heerlijk om te zien dat een egeltje dat zoveel heeft meegemaakt en zolang in het asiel is geweest, weer lekker naar buiten mag.

Gaardje toen hij de tuin inging
Gaardje, vol bestekeld, de wijde wereld in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *