De winterslaapvoorbereiding.

De winterslaapvoorbereiding.

November – de dagen worden korter en de temperatuur begint langzaam te dalen. In deze tijd begint de egel zich voor te bereiden op de winter en zijn winterslaap.

Tijdens de winterslaap teren egels op hun vetreserves die ze in de maanden daarvoor hebben opgebouwd. Doordat de lichaamstemperatuur van de egel flink daalt tijdens de winterslaap, en de hartslag en de ademhaling vertraagt, verbruikt de egel weinig energie.

Wel is het belangrijk dat ze voldoende vetreserves hebben opgebouwd om de winterslaap door te komen. In hun zoektocht naar eten leggen egels grote afstanden af. Toch is het door klimaatverandering steeds moeilijker om voedsel in de natuur te vinden. Want door lange periodes van droogte zijn er veel minder insecten.

Hoe kun je egel helpen voor de winter?

Bijvoeren
Je kunt egels helpen zich voor te bereiden op hun winterslaap door ze bij te voeren. Dit kan met katten- of hondenvoer (blikvoer of brokjes), ook is bakje water altijd welkom. Geef egels alleen nooit melk, dit kunnen zij namelijk niet verteren en ze worden er ziek van.
Mochten de katten uit buurt ook uit zijn op het voer dat je voor de egel hebt neergezet, dan kun je het voer veiligstellen door gebruik te maken van een egel-eethuis.  

Egelhuis
Egels schuilen graag tussen struikgewas en onder bladerhopen. Een hoop van bladeren en takken, een stapel boomstammen of een composthoop in je tuin biedt een fijne nestplaats voor de egel.
Maar je kunt een ook egel-slaaphuis neerzetten waarin de egel veilig, warm en droog kan overwinteren. Egelhuizen zijn te koop bij o.a. tuincentra, maar je kunt er ook een zelf maken. Zie hier voor ons ontwerp.

Als je een egelhuis hebt neergezet wil je natuurlijk graag weten of het ook bewoond wordt. Toch is het beter om de verleiding te weerstaan en niet te kijken. Egels zijn snel verstoort en een egel die te vroeg wakker wordt uit zijn winterslaap kan verhongeren.
Kijk daarom niet in het huis, maar let op of je sporen rondom het huisje ziet zoals uitwerpselen en pootafdrukken. Ook kun je zien of de egel nestmateriaal zoals bladeren en takjes in de ingang heeft gestopt.

Reacties zijn gesloten.