Nieuwsupdate van Stichting Egelopvang Den Haag

Nieuwsupdate van Stichting Egelopvang Den Haag

Het waren rare tijden, ook nu zijn we nog niet helemaal terug naar normaal, maar we komen er vast wel. Nog even verstandig zijn en blijven. Hoewel we even stil waren v.w.b. berichtgeving, zijn we gelukkig met onze vrijwilligers aan het werk gebleven voor de verzorging van de Haagse egels die hulp nodig hadden en hebben.

De natuur heeft het gelukkig naar haar zin. Mede dankzij het minder (en later) maaien door de mensen van het gemeentelijke groenbeheer was het een bloei en groei van jewelste. Wij zijn het groenbedrijf dan ook zeer dankbaar dat er gehoor is gegeven aan ons verzoek om minder ‘op te ruimen’ en zeker onder bosschages en in de bossen, niet de bladeren weg te blazen. Zo werden er minder nesten verstoord en is er in het najaar voldoende materiaal, om een winterslaap onderkomen te maken.

Onze stadsecoloog heeft mij bevestigd: het groenbeheer mag alleen bladeren wegblazen van de paden en gazons, waar het door gladheid gevaar voor wandelaars kan opleveren. Dit jaar is er voor het eerst geen verstoord nest bij ons gebracht. Wel een klein weggeblazen egeltje, die het inmiddels goed doet gelukkig. Dat was wel even spannend, gaat het nu goed of juist niet goed met de egel in de stad, nu er geen verweesde baby’s komen?

Sinds 2 weken worden de peuters en kleuters die gevonden worden door particulieren, terwijl er geen zusjes, broertjes of moeder in de buurt is, weer bij ons gebracht. Dus ja, het gaat goed, hoewel de egel het wel moeilijk heeft, zeker in de stad. Gelukkig weet men de egelopvang en de dierenambulance goed te vinden. De samenwerking tussen de medewerkers van de egelopvang en de dierenambulance medewerkers verloopt ook erg goed.

Door Corona hebben we al een hele lange tijd geen opendagen kunnen houden, waardoor we ook de gebruikelijke donaties en winkelinkomsten van de opendagen moeten missen. Om dit een beetje op te vangen hebben we een QR-code geïntroduceerd waarmee men gemakkelijk een eenmalige donatie kan doen. De code hangt op de deur van de opvang en wordt gedeeld op onze sociale media. Met deze QR-code donaties wordt de opvang trouw gesteund door langslopende wandelaars en bezoekers van onze sociale media. We zijn alle donateurs ontzettend dankbaar voor de steun in deze tijd.

De coronamaatregelen zijn langzaamaan aan het afnemen en er kan weer steeds meer. Hoewel de opendagen van de egelopvang nog niet worden herstart is het momenteel wel mogelijk om, op aanvraag, met een klein gezelschap een rondleiding in de opvang te krijgen. Stuur hiervoor uw verzoek naar egelopvangdh@gmail.com. Wij hopen medio februari, na de winterslaap periode, weer de normale opendagen te kunnen organiseren.

Graag tot snel en dank voor alle hulp die ook u de egels geeft, door de tuin wat groener te houden, en ons te contacten als u zich zorgen maar over een bepaald egeltje.

Drieka Rog, bestuurslid st. Egelopvang Den Haag e.o.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *